Najveći monarsi iz istorije

5. Oktavijan Avgust, Imperator Rima

Vladao: 16 Januar, 27 p.n.e – 19 Avgust, 14 n.e

Oktavijan Avgust je vladao 41 godinu kao rimski imperator. Tokom ovog vremena, unapredio je infrastrukturu i vojnu snagu Rima, znatno je poboljšao i ubiranje poreza. Njegova vladavina je poznata i kao Pax Romana, ili Rimski Mir, zato što je pod njegovom vlašću diplomatija cvetala.







4. Kir II, Imperator Persije


Vladao: 559 p.n.e – 530 n.e

Kir II, takodje poznat kao Kir Veliki, vladao je Persijom 30 godina.Tokom njegove vladavine, Persijska Imperija obuhvatale je veći dio Bliskog Istoka, uključujući Iran, Izrael i Mesopotomaiju. Pod njegovom uptavom, ljudska prava i vojna strategija su se znatno popravili.




3. Frederk II Pruski


Vladao: 31 Maj, 1740 - 17 Avgust, 1786

Frederik II, takođe poznat kao Frederik Veliki, vladao je Prusijom 46 godina. Proširio je granice Zapadne Prusije i Silesije. Unapredio je svoju vladavinu skoro na svim poljima uključujući infrastrukturu, vojsku i birokratski sistem.






2. Kraljica Viktorija, Ujedinjeno Kraljevstvo


Vladala: 20 Jun, 1837 - 22 Januar, 1901

Kraljica Viktorija je vladala Ujedinjenim Kraljevstov 67 godina, duže od bilo kojeg drugog britanskog monarha. Pod njenom vladom granice Britanske Imperije su obuhvatale četvrtinu kopna Zemlje, čineći je najvećom imperijom u postojanju. Britanija je cvetala pod njenom upravom usled industrijske revolucije. Vreme potpune britanske nadmoći po njoj je nazvana, viktorijanskom erom.



1. Luj XVI, Kralj Francuske


Vladao: 14 Maj, 1643 - 1 Septembar, 1715

Luj XVI, poznat kao Kralj Sunce, vladao je kao gospodar Francuske čitave 72 godine, duže od bilo kojeg Evropskog vladara. Postavio je Francusku kao najmoćniju državu Evrope tog vremena. Luj XVI je ukinuo feudalizam u Francuskoj i modernizovao je zemlju. Tvrdo je vjerovao u božansko pravo kraljeva, govoreći da je on Sunce a da njegovi dvorani i Francuska orbitiraju oko njega kao planete.






0 comments:

Post a Comment