Proputovao Ameriku da bi došao kod zubara u Meksiko


Los Algodones, Meksiko - Marko Bolzern putovao je 3.700 kilometara da ode kod zubara. 56-godišnjak rodom iz Aljaske je napustio kuću ovog proleća, svratio u Las Vegasu da pokupi prijatelja, i krenuo na jug, sve do Los Algodonesa u Meksiku, malom pograničnom gradu koji vrvi od zubarskih ordinacija.
Oko 60 odsto Amerikanaca ima stomatološko osiguranje, več decenijama. Ali čak i tako, starija populacija u velikoj mjeri je izostavljena. Skoro 70 odsto starijih nisu osigurani, prema studiji koju je prikupio Oral Health America. Glavni razlog je što Medicare ne pokriva zubarsku zaštitu i mnogi poslodavci više ne nude zdravstvene prednosti nakon penzionisanja.
Kao rezultat toga, mnogi traže jeftinije rešenje na mestima kao što su Los Algodones, gde meksički stomatolozi koji govore engleski i ponekad prihvataju osiguranje iz SAD sa izuzetno niskim cenama. Stomatolozi u Los Algodones kažu da veliki deo njihovih klijenata su seniori.
Za Bolzerna, poseta zubaru u Los Algodones značil uštedu do $ 62,000. Kada je shvatio srazmer potrebne zubarske intervencije i da mu je potrebna kruna na svakom kutnjaku - što bi ga koštalo $ 65,000 kod privatnog zubara. On je tražio niže stope, pronašašao je stomatološku školu u kojoj je rad bio jeftiniji, jer su  ga izvedili studenti. Ali je cena i dalje bila $ 35.000.
Bolzern je platio $ 3.000 u Meksiku i vratio se nekoliko puta.
Troškovi stomatološke zaštite su porasli u poslednje dve decenije i nastavljaju da rastu po stopi od 5 posto godišnje. Mnogi stomatološki planovi imaju visoke udele i ne nude široku pokrivenost zbog čega su mnogi ljudi onemogućeni da koriste te usluge.
Meksiko ima niže troškove zbog jeftinije radne snage i manjeih regulatornih zahteva. Američki stanovnici u pograničnim gradovima poput El Pasa, Teksasa i Nogalesa, Sonora, često prave kratke vožnje do meksičke strane za osnovne medicinske potrebe i lekova na recept koji su mnogo skuplji u SAD. Neke firme čak nude transfer iz oblasti Feniks u Los Algodones , što je skoro 200 milja vožnje.


0 comments:

Post a Comment